pátek 21. září 2012

Monsanto je tu a sídlí v Brně!



Většinou potkávám lidi, kteří si myslí, že GMO je cosi vzdáleného, v EU zakázaného a na naše životy nemajícího vliv. Tento článek je o tom že Geneticky Manipulované Organizmy již ovlivňují naše životy i zde v Brně ať chceme a nebo ne. Hlavní GMO firma Monsanto dokonce má svůj hlavní válečný stan v ČR dokonce zde v Brně.

Nejdříve k tomu zákazu. Pěstování GMO je v EU běžně povoleno a také se pěstuje, to co zde máme jiné oproti USA, je povinnost označovat takto manipulované produkty viz. zde. Jak v odkazovaném článku vidíme, zájem o GMO produkty je spíše záporný. Proto se GMO používají hlavně jako krmivo, kde se již na obalech mléka, vajec... psát o GMO nic nemusí - a tudíž nepíše. U těchto produktů je tak jedinou volbou spotřebitele, který se chce GMO vyhnout, nákup produktů od zvířat, která žijí v ekologických farmách a nesou označení BIO. Pouze v ekologickém zemědělství je totiž používání GMO zcela zakázáno.

A proč bychom se vlastně měli GMO obávat? Není to tak - jak tvrdí firma Monsanto, že GMO je spásou lidstva, je zcela neškodné a pro farmáře nejlepší viz. zde. A proč tedy zaměstnanci firmy nepreferují pouze GMO produkty? Proč požadují od provozovatele své vlastní jídelny aby GMO nepoužíval nebo označoval? viz. zde.
Pro tradicionalisty je jednoduchým důvodem pro odmítnutí GMO jeho zbytečnost. Stvoření je dokonalé, není třeba jej vylepšovat. Pro vlastníky selského zdravého rozumu jsou pěstitelé jahod s žabími geny a brambor se slepičími prostě "padlé na kebulu". Pro vědecky orientované jedince lze nabídnout dokumentární film o tom jak GMO vzniká a proč. zde.

Restaurace Avatár je známa svou konzervativností, díky které nikdy GMO nepoužívá. Stejně tak jako strojové zpracování potravin, mikrovlny, indukci, éčka, konzervanty...
Vždy používáme tradiční, staletími prověřené recepty a vaříme z bezpečných, tradičních potravin. Tak jako naši předci.
Jejichž odkazu si hluboce vážíme.






pondělí 3. září 2012



ŘADA KURZŮ ZÁŽITKOVÉHO VAŘENÍ 3/2012

„Skutečný mistr ví, že se má stále co učit.“

Zveme Tě na oblíbené kurzy vaření pro každého.

Chceš se naučit snadné a efektivní recepty,
testované na dětech : )
Přijď tedy ochutnat to nejlepší co brněnská nabídka kurzů vaření nabízí. Restaurace Avatár pořádá již druhým rokem nejvíce kurzů vaření v Brně.Tyto jedinečné kurzy zážitkového vaření se konají v příjemných prostorách restaurace
Avatár na Mendlově náměstí v centru Brna. 

A TO VŽDY VE STŘEDU OD 16-18.00Hod.

26.září 
 1. PEČENÁ DÝNĚ HOKAIDO S ČERSTVOU SATUREJKOU
2. SKOTSKÉ BRAMBORY S DOBROMYSLÍ A ČERSTVÝM SÝREM
3. KARAMELOVÝ ŠRÍKHAND SE ŠAFRÁNEM

10.října 
 1. INDICKÝ DÁL S ČERSTVÝM KORIADREM
2. SLOVENSKÉ HALUŠKY SE SOJOVOU POSYPKOU
3. ZDOBENÍ NAROZENINOVÉHO DORTU

24.října 
 1. PODZIMNÍ PIZZA S DÝNÍ HOKAIDO
2. PODZIMNÍ ZELENINOVÝ SALÁT WALDORF S OŘECHY
3. PODZIMNÍ JABLEČNÉ ČATNÝ


7.listopadu 
1. STAROČESKÝ JAHELNÍK SE SEDMERO BYLINKAMI
2. JEMNÁ KULAJDA S DÝNÍ HOKAIDO
3. KARAMELOVÁ HALVA S BIO JABLKY A HRUŠKAMI



Cena vstupenky na kurz je 299,-Kč Děti mají 50% slevu
Vstupenku je třeba zakoupit předem u pokladny.
Můžeš si přinést svou oblíbenou zástěru a poznámkový blok. : )


VÍCE A FOTO Z PŘEDCHOZÍCH KURZŮ NA:
1. AVATARBRNO.BLOGSPOT.COM
2. WEBOVÉ STRÁNKY RESTAURACE AVATÁR
3. KURZY VAŘENÍ