úterý 28. února 2012

Kam se ztrácí éčka?

Již několik let se český spotřebitel dívá více a více s nedůvěrou na přídatné látky v průmyslově zpracovávaných potravinách. Tento trend sílí a tak výrobci změnili taktiku.

Dříve jsme na obale sušenek našli "mouka, cukr, vejce, sůl a několik éček".
Jak přibývalo lidí s odporem k chempotravinám. Z nichž někteří si dokonce v peněžence nosili seznam nebezpečných nebo nevegetariánských E číslic. Výrobci vyděšeně zareagovali. Přešli k slovnímu omluvo popisu. Místo E 120 nyní továrna napíše "přírodní barvivo Košenila". A Naše seznamy čísel jsou nám k ničemu a méně znalý spotřebitel dokonce zajásá "je to přírodní".

Nyní máme tedy na výběr mezi vařením a nakupováním jednosložkových a vyzkoušených potravin nebo vyhozením potraviny jejíž složení si doma prostudujeme s chytrou knížkou a její složení nám nevyhovuje.

Další možností je doufat v český právní řád, hygienické normy, vědecké výzkumy, morální kodex nadnárodních firem...

V restauraci Avatár velice dbáme na to, aby to co uvaříme, bylo prvotřídní a zdravé pro nás a naše hosty. Protože nevěříme, že chempotraviny jsou bezpečné, NIKDY je nepoužíváme.
Vaříme ze základních surovin a celé naše menu je tak prosté jakýchkoliv přídatných látek. Můžeme si tedy s klidným svědomím dopřát kvalitní Avatár menu s vědomím, že jsme pro své zdraví udělali maximum.

Podrobný popis našeho menu si lze prohlédnout zde:
https://sites.google.com/site/avatarbrno/co-varime

zdroje:
http://www.zdravapotravina.cz/diskuse-nazory/ecka/e120-kosenila-kyselina-karminova-karminy-nazory

http://www.pekarny.unas.cz/aditiva.html

http://www.ceskapozice.cz/byznys/podnikani-trhy/ecka-jsou-pry-jedy-co-je-treba-e-948

úterý 7. února 2012

Vegan v Avatáru

V měsíci únoru tohoto roku probíhá v Brně tzv. Vegan fest. Jak vidíme z jejich stránek, přátelé vegani velice oceňují restaurace, které nahrazují mléčné výrobky rostlinnými náhražkami- "rostlinné mléko, sojová smetana, sojová brynza..." viz:
http://www.veganfest.cz/veganske-brno

Problémem těchto náhražek je však fakt, že nejsou většinou ani vegetariánské, jelikož obsahují emulgátory E 471 nebo E 472 což jsou tzv. mono a diglyceridy mastných kyselin jinými slovy "co na jatkách zbylo."
viz:
http://gfcfdieta.blogz.cz/2009/02/22/mleko-reloaded-aneb-co-to-vlastne-pijeme/
a nebo:
http://soucitne.cz/ecka/mono-diglyceridy-mastnych-kyselin
Přestože se tedy přátelé vegani snaží podpořit rostlinnou stravu, ve skutečnosti propagují levné náhražky plné chemikálií a masitých substancí.

Na rozdíl od této zmatenosti, restaurace Avatár nabízí každý den minimálně jedno zcela veganské menu bez jakýchkoliv rostlinných náhražek mléka, které vůbec nepoužíváme.